DEN ULTIMATA KRUK-GUIDEN TILL HUR DU VÄLJER RÄTT KRUKA
Att välja rätt kruka – vår bästa guide!
Att inreda med växter består av två delar – dels ska man hitta den rätta växten – lätt! Här är det svåra faktiskt snarare att begränsa sig. Och så ska man hitta rätt kruka. Och det är lite svårare. Faktiskt så svårt att det är anledningen till varför den här webshopen för snygga krukor startade från första början. Krukan ska för att den ska vara helt rätt passa såväl växten – estetiskt och praktiskt- samt passa väl in i rummet och inredningen i övrigt. Nedan följer vår ultimata krukguide till hur du kan hitta rätt kruka!
1. ATT VÄLJA RÄTT KRUKA – MATERIAL
Krukor kan vara gjorda av ett stort antal olika material, som alla har sina för- och nackdelar både praktiskt och utseendemässigt. Vi kommer nedan att gå genom de vanligaste.
Terrakotta och lerkrukor
Terrakottakrukor och lerkrukor har den egenskapen att de är porösa, vilket innebär att de släpper genom fukt som avdunstar och som låter växtens rötter andas. För många växter är det super men det gör också att det inte är det bästa valet för växter som gillar mycket vatten, till exempel fredskalla.
Något som är bra med terrakotta och lerkrukor är att eftersom materialet andas så går det bra att plantera växten direkt i krukan, dvs. man behöver ingen innerkruka. Det krävs dock lite skills för att se till så att växten får lagom mycket vatten. Lite enklare blir det om man väljer en terrakotta eller lerkruka med ett hål undertill så överflödigt vatten kan rinna ut. Om man gillar utseendet av lerkrukor men är nybörjare eller inte har så mycket tid att lägga på sina växter så kan man såklart använda en innerkruka av plast.
En fördel med terrakotta och lerkrukor är att de passar överallt och till alla inredningsstilar – de passar som handen i handsken i en mer bohemisk inredning men funkar fantastiskt bra som en kontrast i ett mer stilrent hem, där de grå eller svarta patinerade lerkrukorna gör sig extra bra. Patinerade terrakotta och lerkrukor passar extra bra på balkonger eller uteplatser!
På Plantedli hittar du massor av snygga patinerade lerkrukor som var och en är handgjord och har patinerats genom en kombination av värme och vatten.
Keramikkrukor
Många krukor är gjorda av keramik och har till skillnad från lerkrukorna ofta ytbehandlats, till exempel genom glasering. Det gör dem tåligare och tätare. Det fungerar ofta bra att plantera vissa typer av växter direkt i keramikkrukor, särskilt om de har dräneringshål i botten som ser till att växten inte råkar bli övervattnad. Vill man vara på den säkra sidan använder man en innerkruka av plast.
Tips! Inte alla keramikkrukor är helt vattentäta, så ett smart trick för att se till att underlaget som krukan står på inte skadas är att ställa krukan på små möbeltassar eller använda ett annat underlägg, såsom terrakottafat, drinkunderlägg eller korkunderlägg. Om du använder en innerkruka i plast är det enklaste och snyggaste sättet att undvika läckage att helt enkelt lägga ett fat av plast i botten av krukan. Det håller också krukan snygg längre!
Keramikkrukor finns i alla möjliga stilar och färger och det endast den egna smaken som sätter gränserna! Vårt stora sortiment av supersnygga krukor hittar du här.
Metall
Metall är ett vanligt och populärt material för krukor, piedestaler och blomsterbänkar. Och vi förstår varför, det är så snyggt och ger verkligen en stilren känsla. Dock måste man vara lite försiktig med en metallkruka så att den inte börjar rosta, då rosten kan förstöra såväl krukan som växten.
Huvudregeln är att aldrig plantera en växt direkt i en metallkruka, använd istället en innerkruka i plast. Man måste också se till så att vatten inte lägger sig på botten av krukan vid vattning, till exempel genom att ställa ett krukfat av plast eller terrakotta i botten. I nödfall kan man också ställa innerkrukan i en plastpåse som samlar upp överflödigt vatten.
Våra snygga krukor med ben i mässing och metall är perfekta för lite större växter som inte får plats på fönsterbrädan eller för att kunna inreda med växter lite längre in i rum eller på platser där man annars har svårt att ställa en växt. Våra planteringsbänkar i metall är en naturlig rumsavdelare med plats för 2-3 växter modell större.
Glas
Krukor i klart glas används ofta till olika typer av orkidéer, som sägs vilja ha det ljust om rötterna. En superbra sak med krukor i klart glas är att de även funkar utmärkt som vas. Dock måste man vara försiktig med att inte placera en kruka i glas i stark sol då rötterna kan brännas.
2. ATT VÄLJA RÄTT KRUKA – PROPORTIONER
En sak att fundera över när man ska välja rätt kruka är proportioner. Hur stor ska krukan vara jämfört med växten? Om du planerar att plantera växten direkt i krukan så kan det vara en god idé att läsa på lite om hur växten gillar att bo – trångt eller rymligt. Om du använder en innerkruka är en bra huvudregel att det ska vara lite mellanrum mellan innerkrukan och ytterkrukan.
Ha också koll på var du planerar att ställa krukan – får din utvalda kruka verkligen plats på fönsterbrädan eller kan du behöva tänka om? Om krukan har en speciell form, till exempel mindre botten som och bredare överdel kan det vara svårt att få plats på smalare fönsterkarmar och det är bättre att satsa på en kruka som är jämntjock och det är lättare att planera med. Om dina fönsterbrädor är för små för växter eller om din växt har blivit för stor för sin plats är en ide att använda en kruka med ben eller en ampelkruka.
Man måste också fundera på hur växtens form funkar till krukan. Är krukan hög så passar det utmärkt med växter som har långa stammar, såsom alocasia och caladium. En buskigare, mindre växt är oftast snyggare med en kruka med ”lägre” väggar men gärna med små ben eller fötter som lyfter upp växten och framhäver den.
3. ATT VÄLJA RÄTT KRUKA – UTSEENDE
Att välja rätt kruka till den övriga inredningen är så klart helt och hållet en smaksak, men en sak att fundera på är var man vill lägga blickfokus – på krukan eller växten? En bra huvudregel är att en enklare kruka passar bättre med en detaljrik växt och med en enklare växt är det snyggare med en mer speciell kruka. Men regler är ju till för att brytas och till syvende och sist handlar det ju endast om egen smak och tycke. Personligen är jag mer av en more is more-person som gillar både yviga växter och krukor och gärna i kombination!
När det gäller att inreda med krukor så kan man välja krukor som passar med inredningen, stilrena krukor till den nordiska stilen, patinerade lerkrukor till den mer bohemiska och så vidare och på så sätt förstärka känslan med krukorna. Men det kan också vara kul att göra precis tvärtom – bryta av med krukorna, som till exempel att ge en avskalad inredning en mysigare hemmakänsla med ett gäng patinerade lerkrukor i olika storlekar.
Men det viktigaste när man inreder och väljer krukor är så klart att ha kul med det! Lycka till!